Nyheter & energifrågor

Visste du att installation av luftvärmepumpar blir alltmer vanligt i Sverige? 
Spara energi och pengar genom att installera en luftvärmepump. Perfekt för sommar och vinter. 

Allt mer förnybar energi i EU- Sverige i topp

Andelen förnybar energi i EU ökade 2019 till 19,7 procent. Det är den högsta noteringen någonsin och 0,3 procentenheter från det uppsatta målet på 20 procent förnybar energi under 2020. I särklass högst andel med förnybar energi 2019 hade, som tidigare år, Sverige med 56,4 procent och sannolikt når landet sitt mål 2020 med bred marginal. Frankrike och Nederländerna

är de EU-länder som befinner sig längst från sina mål om förnyelsebar energi. Se EU:s klimatmål och senaste resultaten.

källa: Europaportalen

Värmepump i diskmaskinen kapar elnotan

När en värmepump värmer upp diskmaskinen kan elförbrukningen sjunka med mer än 40 procent.

I kylskåp och frysar används sedan länge värmepumpsystem för att transportera ut värme och på så sätt skapa kyla. Men värmepumpar kan göra stor nytta även i en annan kökspryl: diskmaskinen. Det visar en ny licentiatavhandling från industridoktoranden Peder Bengtsson vid forskarskolan VIPP, Karlstads universitet, som till vardags arbetar på vitvaruföretaget Asko Appliances.

Värmepumpen används för att värma upp maskinen med diskvatten och diskgods. Värmen tas från en vattenbehållare som är placerad utanför maskinen. Peder Bengtsson har dels utvecklat en teoretisk simuleringsmodell, dels byggt en prototyp. I avhandlingen visar han hur elförbrukningen i en värmepumpsdiskmaskin blir 24 procent längre jämfört med en traditionell diskmaskin som värms med element.

– Men tekniken kan vidareutvecklas så att elförbrukningen sänks med mer än 40 procent, säger han.

Även om energivinsten och därmed miljönyttan är stor så finns det två stora utmaningar. Värmepumpsystemet måste vara kompakt för att inte stjäla utrymme från disken. Priset måste vara lågt.

Medan Peder Bengtsson utvecklade konceptet, lanserades en diskmaskin med värmepump på marknaden, en exklusiv modell från schweiziska V-zug. Bengtsson har testat den och kommit fram till att energibesparingen mycket riktigt ligger runt 40 procent.

Källa: Nyteknik